Föredrag 2009-10-28, SFF-F, Axel Madsen: Ballongflygning på Nordpolen.

Torstein Landström började aftonens möte med att berätta om SFF’s planerade satsning under 2010 där ”Svenskt Flyg 100 år” är den i särklass största, då man tillsammans med andra som har med flyg att göra vill informera om flyget, dess utveckling och popularisering. Fokus även på flyghistoriken med de regionala föreningarna som lokala företrädare. SFF-F har meddelat att vi från vår horisont skall medverka i detta program. Mer om detta kommer att presenteras senare.
Vidare fyller SFF 50 år under samma år och om inte detta vore nog så firar vår egen förening, SFF-F 30 år, 2010.

Axel Madsen höll ett engagerat och intressant föredrag om sin ballongflygning på Nordpolen 1997 med en bildkavalkad som visade allt, från Gränna via Stockholm till Moskva och vidare till Sibiriens nordliga utkant och byn Chatanga (vid floden med samma namn) och därefter en sista flygetapp med landning på en rysk bas några km från den alltid rörliga Nordpolen.
Fyra likasinnade kollegor från andra delar av välden deltog och alla fick i sina medförda ballonger till slut den chans man önskade nämligen att sväva mot polen. Upphämtade på olika landningsplatser med helikopter från basen kunde man till slut få salutera sin bedrift och Axel var den som kom närmast.

20-talet fallskärmshoppare deltog också och fick hoppa över polen och dessutom fanns ett antal andra äventyrare av skilda slag. Att temperaturen gick ner till -40 grader några dagar bekom inte sällskapet, dubbelväggiga tält fanns att tillgå.
Tyvärr finns det inte plats med alla händelser och struligheter som han berättade om i denna kortversion, men vi som var med fick oss många skratt och med stor förundran över hur besatt man ibland kan vara av sin sport tackades Axel med en stor applåd.
/C-E Linghoff