Resa till Flygvapenmuseum och kalla kriget

Den 22 april 2012 gjorde SFF Småland en utflykt med buss till Flygvapenmuseum som lockade 23 deltagare. Lars Fogelquist var reseledare och chaufför. Det blev en lyckad heldag med både nostalgi och eftertanke.

Lars hade bett att få en guide som kunde berätta om Kalla kriget. Vi fick Ralph Thunander, en karl som visste vad han pratade om, vilket uppskattades av oss gamla flyghysteriker som ju har läst på lite grann innan. Han lotsade oss runt, kommenterade och gav oss historisk bakgrund. Vi började på entréplanets avdelning ’Om kriget kommer - Sverige under kalla kriget’ där vi passerade olika stationer och fyra årtionden. Kalla kriget pågick ju i drygt 40 år, från strax efter det andra världskriget till någon gång runt 1990. Vår guide berättade insiktsfullt och påminde oss om egna upplevelser från den tiden. Sedan gick vi en trappa ner till avdelningen ’Hemliga handlingar - DC-3:an som försvann’. Glasinfattningen av DC-3:an och det blåtonade mörkret skapar en dämpad och högtidlig stämning vilket även påverkade vår rundvandring. Även här fick vi en koncentrerad men ändå tankeväckande redogörelse.

Efter den lyckade guidningen var det dags för lunch. Restaurang Calle C var egentligen stängd för renovering men tack vare förbeställning blev vi fint serverade i hörsalen.

Efter maten gick vi i grupper eller för egen maskin och tittade, fotade och – i Flyglabbet – kände på föremålen.

Några bokade flygpass i Gripen-simulatorn och fick spännande och minnesvärda flygupplevelser.

En del inköp blev det också i butiken.

Claes von Sydow