Referat Svensk Flyghistorisk Förening Region Småland, SFF-F
Ulf Nylöf, f.d. flottiljläkare och flygare, berättar och visar bilder från sitt rika flygarliv den 23 oktober 2013.

Förre flottiljläkaren Ulf Nylöf gör fortfarande folk friskare.

Det bevisades när han den 23 oktober besökte SFF Småland i Jönköping. Vi såg ju alla piggare och kryare ut när vi lämnade mötet!
Ulf Nylöf är en intressant blandning av flygnörd, ståuppkomiker, fotograf, läkare och seriös flyghistoriker. Han visar sina bilder i ett rinnande tempo. Vackra, roliga, underfundiga, överraskande och intressanta bilder.

Allt medan han berättar i samma tempo och med samma kluriga växlingar mellan högt och lågt, roligt och spännande. Bättre underhållning finns inte för oss flyghysteriker - ja, nåja, flyghistoriker.

Bland höjdpunkterna var berättelsen om när Ulf övertalades att bli fast anställd läkare i Marinen genom att lova honom utbildning som helikopterpilot. Den utbildningen hade han sedan glädje av bl.a. när han deltog i polarexpeditionen Ymer 80. Han kunde bräcka planktonforskarnas småfångster rejält när han landade med sina inhåvade isbjörnar för märkning.
När Ulf vidareutbildade sig på ett brännskadesjukhus i USA 1976 passade han på att lära sig flyga P-51 Mustang. En krävande och närmast skräckblandad upplevelse med flygläraren ideligen rytande ”Flyg bättre!” till sin elev. Första ensamflygningen blev en uppenbarelse …

När Ulf hade arbetat i 13 år som marinläkare drogs tjänsten plötsligt in. Ingen olycka för Ulf, som hela tiden längtat till Flyget och som genast kunde tillträda en tjänst som flygläkare på F 6 i Karlsborg.

Det eventuellt medicinska innehållet i en flygläkares verksamhet har vi ingen vetskap om efter Ulfs föredrag. Men att det blir mycket flyg det vet vi. Och bedövande vackra flygbilder och dråpligt bra flyghistorier. Synbarligen mer flottiljfotograf än flottiljläkare - sexton Viggenplan på en bild; alla Saabs militära flygplanstyper på en bild o.s.v. Visste ni att Ulf har flugit fallskärmshoppare? Jo, 18.000 hopp har gjorts från ”hans” plan.
Ulf slutade flyga själv när han fyllde 65 år och nu är han pensionär. Men dessförinnan hade ju F 6 lagts ner och han hade omstationerats till F 7 Såtenäs. Där har han blivit kvar, han bor alldeles i närheten, och är uppe i luften lika mycket som tidigare. Men nu bara som fotograf och allt i allo för SwAFHF, d.v.s. Swedish Air Force Historic Flight. En organisation som han stöder helhjärtat och gör mycket reklam för.
Obs f.ö. att en av SwAFHF:s piloter, Alf Ingesson-Thoor, kommer till Axamo-Veteranernas träff den 14 november på Jönköpings flygplats.
Vi var 33 flyghistoriker som gästade mötet i Villa Björkhagen.

Bl.a. deltog från Linköping Ulf Edlund, tidigare ordförande i huvudföreningen Svensk Flyghistorisk Förening, och Carleric Weiland, nuvarande kassör i SFF.

Efter frågestund och applåder från auditoriet avtackades föredragshållarna med sedvanligt graverat glas.

Text: Claes v Sydow, foto: C-E Linghoff