Ref SFF-F 151202
Årets ”Julsamling” hade lockat 35 medlemmar till ett program innehållande föredrag, lotteri och nostalgifilm efter att julgröt och skinksmörgås inmundigats.
Föredraget hölls av vår medlem Peter Hallberg som med sina Rotarykontakter ordnat ett besök på Gröna Ön för att informeras om ”Irish Air Corps” (IAC). Detta som ett gensvar på ett omvänt besök i Linköping vid ett tidigare tillfälle.

Besöket i början av oktober 2015 skedde på IAC:s camp som är stationerad på flygbasen Casement, Baldonnel, sydväst om Dublin. IAC är integrerad som en del av Irlands försvarsmakt och kan understödja såväl armén som den marina delen i olika sammanhang. Det är dock i den ickemilitära delen som IAS har sin främsta uppgift bl a med CASA CN-235 som patrullerar landets fiskegränser och med Cessna 172 sker likaså övervakning av kustfisket. Polisflyget opererar likaså från denna bas.
CASA-planen används även som ambulansflyg mellan öar och fastlandet kompletterat med Augustahelikoptrar AW 139.

Vid akuta långväga transporter finns även tillgång till en Learjet 45. Denna Learjet är också VIP- och regeringsplan för att föra ministrar på olika uppdrag såväl inom som utom landet.

För militär flygträning har IAC ett antal Pilatus PC-9 som kan förses med raketkapslar utöver annan beväpning och på basen finns dessutom ett museum, med fokus på den unga statens flygvapen och WW2. Enligt Peter är det inte öppet för allmänheten, dock fick Peter i alla fall besöka museet.

Efter vårt tack till Peter visades ett antal gamla flygdagsfilmsnuttar från åren 1934, invigningen av Gamla Flygfältet 1935, 1936 samt en flyguppvisning från början av 1950-talet. Igenkänningsfaktorn var inte hög bland åhörarna trots deras mogna ålder.

Däremot fick vi besök av en SFF-are från Timmele, Ingvar Andersson, som trots sina 93 år kommit till vårt möte. Han var 13 år när fältet invigdes och hade med sin lillebror cyklat de 5 milen till Jönköping. Han mindes och kom också ihåg när Lambert Meuller havererade med sin Sparman-jagare under uppvisningen (finns med på filmen).

Avslutningsvis drogs vinnarna i vårt jullotteri med två förstapriser som var SAAB Safir-flygning och därutöver olika modeller och böcker. Önskade varandra därefter God Jul och Gott Nytt År.

C-E L