Referat från mötet med Sune K Andersson den 12 okt 2011 hos SFF Småland
med temat Djungelpiloter, bland maffia och gerilla.

Vi flyghistoriker i Smålandsregionen kan skryta med ett rikt och varierande program. Men ändå var det här föredraget något alldeles extra. Det handlade om att flyga i det delvis både väglösa och extremt laglösa landet Colombia.
Sune Andersson har verkat som bl.a. missionär och bibelskollärare i Sydamerika och rektor för en internationell distansbibelskola. Men han har också sedan femårsåldern varit mycket intresserad av flyg och lärde sig tidigt att flyga. Det skedde f.ö. vid Boeings flygfält utanför Seattle i USA. Då är det inte konstigt att han har varit en flygande missionär. Men han har tagit steget längre och varit bushpilot i mycket farlig terräng.

Från 1974 till 1986 bodde Sune med sin familj i en liten stad mitt i Colombia. Han var missionär, utsänd av pingstförsamlingarna i Huskvarna och Jönköping men hade också knytning till flera församlingar i USA. Flyget var en viktig del i arbetet och han fick använda en Stinson 108-3, tillhörig en amerikansk missionär.

Sune berättade om egna äventyrliga flygningar till otillgängliga byar och om andra strapatser som han hade i samband med flygningarna. Opreparerade fält och bristfälliga flyginstrument gjorde flygningen äventyrlig.

När han hade landat Stinsonplanet på en uppröjd sträcka vildmark fortsatte han ofta färden med flera dagars vandringar på branta

bergssluttningar eller paddlade i trädstamskanot på inte helt ofarliga vattendrag, bifloder till Amazonfloden.

Han berättade även om de risker som maffians och gerillans verksamheter medförde. Sune och hans familj drabbades aldrig direkt av den verksamheten. Kanske delvis tack vare hans integritet och den berättigade respekt som han åtnjöt i detta fattiga land. Andra missionärer och flygare var inte lika lyckligt lottade.
Maffian och gerillan är två helt olika företeelser även om man kan säga att de lever i någon form av symbios med varandra, d.v.s. gerillan tvingar maffian att avstå delar av sina knarkintäkter. Maffian är de som ägnar sig åt handel med och transport av kokain medan gerillan består av olika beväpnade politiska grupperingar, oftast på den extrema vänsterkanten.
Gerillan försökte på olika sätt försvåra för församlingarnas arbete och missionärerna fick hela tiden försöka anpassa verksamheten till det tilltagande våldet. Samtidigt som maffians och gerillans aktiviteter spred sig till de områden där Sune tidigare landat sitt Stinsonplan ökade kostnaderna för att hålla planet i flygbart skick och för att få flyga det till en ohanterlig nivå. Man blev till slut tvungna att sälja planet. Inte långt senare upphörde Sune och hans familjs uppdrag i Colombia.

Sunes berättelse möttes av ett stort gensvar och han avtackades hjärtligt med ett glas, självklart graverat av Lars Nordqvist med ett Stinsonplan.

Jag nämnde i början att det här föredraget var något alldeles extra. Men det var inte enastående: Sune har varit hos oss en gång tidigare och berättat på samma tema. Det var i maj 1982 men inte någon av årets åhörare var med den gången. Sune flyttar i november i år till västra USA och det var i sista stund som vi fångade in honom igen.
Ni som missade tillfället rekommenderas att köpa Sunes bok Djungelpiloter bland maffia och gerilla, Vardagsliv i Colombia. Den är läsvärd! Du hittar den på nätet.

Claes v Sydow