Anders Åkerberg berättar om robottarna i Karlsborg
Anders Åkerberg, fotograf från Karlsborg, berättade den 24 april för oss smålänningar om ’Robotarna i Karlsborg’. Ni som var med vid årsmötet i Karlsborg känner igen ämnet men det blev ett och annat sidospår mer hos oss - här var Anders inte i tidsnöd. Eftersom Anders samlar sitt material till en artikel att införas i SFT skall jag inte återge alltför många detaljer här.
Anders är själv en mycket mångsidig fotograf – han har fotat och filmat ”allt”. Därför
engagerades han av försvaret, läs FMV, mellan 1969 och 2000 som fotograf vid provskjutningar av robotar och annan slags provning, som flyg- och ammunitionsprov. Han använde många olika kameratyper för höghastighetsfilmning. Efter vissa provdagar fanns kilometervis med film att framkalla. Men det var inte det som Anders berättade om utan han beskrev tiden före hans egen medverkan, det vill säga den svenska robotutvecklingen närmast efter andra världskriget och i början av det kalla kriget.
Från den tiden har Anders räddat en unik samling tidigare okända foton åt eftervärlden som nu också finns på robotmuseet i Arboga. Och han har själv satt sig in i robotprovningen under hela dess verksamhet. Till detta kommer att Anders är en stor kännare av Vättern och dess omgivningar. Vi bjöds på en både intressant och mysig berättelse.
En stor mängd robotprojekt utprovades i Karlsborg under 40- och 50-talen. Men redan i mitten av 1950-talet fanns i stort sett bara robotarna 304, 321 och 322 kvar. Av dem överlevde endast RB 304, senare kallad RB 04, som under lång tid modifierades i flera steg. Under femtiotalet kom även robot 330, som dåvarande svenska regeringen i hemlighet beställt och som var tänkt att nå sovjetiskt territorium och i förlängningen bli bärare av taktiska kärnvapen. Projektet lades ner innan det hann provskjutas sedan det blivit känt för vår stora granne i öster.

Efter ”huvudrätten” fick vi en efterrätt med bilder av annat slag: Anders egna bilder från hans resa nu i mars i spåren av andra världskrigets stillahavsstrider. Med början i San Francisco och via Pearl Harbor ut i Stilla havet. Anders är fortfarande en proffsfotograf!

Claes v Sydow