Referat : Håkan Brandt, 22 mars 2017.
Samverkan mellan vänföreningar är bra. Denna gång hade Axamo-veteranerna kontaktat Mj Håkan Brandt F 7 för att komma och hålla föredrag för dem och SFF-F. Naturligtvis på Jönköping Airport. Totalt 60 personer varav ett 40-tal från SFF hade samlats för att lyssna till denne sakkunnige och spirituelle föredragshållare med mer än 40 år i FV

Håkan, som växte upp 10 km från F 7, hade fått flygintresset i blodet och började med segelflyg där ett smärre haveri inte bromsade utvecklingen. Naturligtvis skulle han in vid flyget som värnpliktig och utbildades till mekaniker på Viggen, sökte och kom in som fältflygare och fick sina vingar av General Dick Stenberg.

Viggen blev hans nya farkost men tyvärr sattes stopp av medicinska skäl efter 5 år för vidare flygning men Håkan fortsatte sitt jobb på F 7 med  information, säkerhetstjänst, exportverksamhet, specialflygenheten med bl a planering av flygningar med Hercules.

Håkan började med att berätta om tillkomsten (1940) av Såtenäs, dess utveckling över tid fram till idag med informativa och vackra bilder. Likaså beskrevs flygplansflottans utveckling med bl a tillförandet av Hercules (1954) som nu har sin hemmabas här, Viggen-utbildning och naturligtvis även Gripens ankomst till flottiljen.

Vi fick nu följa med Håkan på en 4 decennier  upplevd berättelse om sitt  liv inom FV från mekanikertjänst till  flygutbildning och kompisar på Ljungbyhed, vidareutbildning på Viggen mm. Med såväl egna som andras bilder fick vi betrakta undersidan av ett ryskt plan som var lite väl nära vår gräns, en Gripen som taxade förbi ett idylliskt sommarhus vid en fältbas, ytterligare en Gripen fotad från lastluckan på en Hercules. Vidare fick vi en inblick i dagens verksamhet på F 7 under devisen ”Vilja, Kunnande, Ära” med bl a utbildningen av piloter, tekniker och flygstridsledare från Tjeckien, Ungern, Thailand och Danmark. Den nationella Försvarspolitiska inriktningen fram till nästa decennium ansåg Håkan att vi också skulle få oss till livs.

Under tiden Håkan vilade sin röst fick vi via en filmupptagning inifrån en Gripen följa med i ett uppvisningspass utfört av signaturen ”Starbutt” vid en flygdag i England. Det var bara G-kraften som saknades, var våra kommentarer efteråt.

Avslutningsvis fick vi följa med på div resor med Hercules och Gripen bl a till USA 2003, Andrews AFB på ostkusten  och vidare till Nellis AFB på västkusten. Vi fick även en inblick i hur man tar ett dussin Gripen till Sydafrika från Sverige – ingen säker flygrutt genom Afrika varför planen fick åka båt och därefter lotsas via vägar och gator till basen 5 km från hamnen. Sveriges del  i C-17 Globemaster II fick vi beskrivet liksom nya Gripen E. Att vi hade en informationschef av klass framför oss kunde ingen missta sig på. Håkan har även ägnat de senaste 10 åren åt att vara flygdagsspeaker (ofta ihop med Jasmine Cederqvist) och vi lär inte missa hans röst även i fortsättningen.

Efter applåder, present och blommor från Axamo-veteranerna samt det med en Viggenprofil graverade glaset från SFF-F,  tackade vi för en trevlig och givande kväll i flygets tecken

(text: CEL, foton: CEL och Håkan Brandt)