Referat från möte 28 mars 2018 "Visionen som fick vingar"
Mars månads allmänna möte hade samlat nästan 40 personer och som kvällens föredragshållare hade vi bjudit in Margareta och Eugén Arvidsson numera boende i Vrigstad. Ämnet var passande nog ”Visionen som fick vingar”, paret hade nämligen som missionärer flyttat till Bolivia i början av 70-talet efter att ha bott i Lycksele, han som verkstadsägare (samt duktig rallyförare) och hon lärare.
Före den mycket väl beskrivande filmen som paret visade, berättade Eugén om hur idén dykt upp hos det unga paret i Norrland. Man packade det som behövdes, tog med sina två barn och landade i Bolivia. Slog sig ner i Cochabamba och beslöt en dag att knacka på i ett hus som var till salu. Mannen i huset visade sig vara flyglärare och snart hade Eugén de erforderliga certifikat som behövdes för att starta uppdraget ”missionsflygning”.

Flygningar, i sin Cessna 206, i Andernas bergsområden som ligger på hög höjd och många gånger med väglös terräng tarvar en mycket god och omdömesgill pilot. Berättelser om sjuktransporter och hämtning av förnödenheter, transport av levande djur och mycket annat varvades med upplevelser i detta intressanta land.  Helt utan tillbud var det inte och vid ett tillfälle stannade den elektriska bränslepumpen och ett ånglås stoppade bränsletillförseln. Med 4 personer ombord landade han utan motorkraft i ett majsfält och knäckte noshjulet varefter maskinen la sig på rygg – ingen skadad!

Vidare berättade han om en leveransflygning av ytterligare en Cessna 206 från Ohio i USA via Florida, Bahamas, Cuba, Jamaica, Colombia och vidare till Bolivia. Svenska Läkarmissionen hade skänkt detta plan och flygningen gjordes tillsammans med gode vännen, piloten J-O Holmström. Vid stoppet i Colombia blev Eugén kidnappad – men det är en annan historia. När Eugén efter 36 år i Bolivia checkade ut hade han flugit 11.000 tim och loggat 13.500 landningar.

Margaretas roll under denna långa vistelse i Sydamerika handlade mycket om support till sin flygande man med radiosamband, co-pilot ibland mm. Som lärare startade hon en skola, Svenska skolan och hon blev dessutom headhuntad till svensk vicekonsul i Bolivia.  Idag bl a engagerad i Läkarmissionen och MAF.

När de nu sitter i sin egenbyggda villa i Vrigstad kan de titta tillbaka på ett händelserikt liv och vara stolta över det livsverk båda uträttat i sin roll som missionärer i Bolivia. Verksamheten i Bolivia drivs vidare med inhemsk personal och numera finns 4 flygplan i drift.

En intressant kväll var tillända och makarna Arvidsson avtackades med en lång och innerlig applåd samt ett graverat glas och gula tulpaner.

  (Text och foto: CEL)