Referat från 4 dec 2019 – julsamlingen

Samling kl 18.00 och efter ett återigen läckert julbord samlades vi i Utsikten för att få lyssna till Gustav Salminen, bördig från Skärstad, norr om Huskvarna och passande nog under inflygningen till Jönköpings controllzon. Temat för kvällen var uppvisningsflyg och aerobatic.

Gustav, född i mitten av 90-talet, har en flygentusiastisk far som tog med grabben till Ödestugu vid 10-års ålder och lät honom följa med upp i en segelkärra. Då var det

klippt. I stället för moped valde Gustav att få börja segelflyga vid 14 års ålder och certet var klart när 16-årsdagen inföll.

Nu började det med sträckflygning, banflygning och deltog i JSM. Genom en behörig fick han smaka på att göra looping och därmed började en ny inriktning – aerobatic. Gustav fick kontakt med en storhet inom segelflyg, Pekka Hagbrant, som var landslagsledare för svenska aerobaticlaget i segelflyg. Han fick snart upp ögonen för Gustavs färdigheter och började träna honom så han fick sin behörighet två veckor före SM 2013. Här placerade sig Gustav på 4:e plats.

År 2014 hade han gått upp en svårighetsgrad och bytte sitt plåtflygplan mot ett glasfiberplan (3 macro ?) och nu började en intensivträning under bra ledning och med goda förutsättningar inför kommande VM-satsningar. Det är inte gratis att träna och enligt Gustav kostar en träningstimme i ett segelflygplan tre gånger mer än att flyga Pittsen som förbrukar 90 l bränsle per timme.

Tävlingsmomenten inom aerobatic ser ungefär lika ut för motor- som för segelflyg. ”Arenan” kan liknas vid en kub med alla sidor är 1 km, d v s 1 kubikkilometer som vilar 200 m upp i luften. I kuben skall utföras 10 manövrar och bedöms av domare på backen. Alltså en ren bedömningstävling. Det gäller att flyga rent och hålla sig innanför kuben och enligt Gustav är den
svåraste manövern, för att få maxpoäng, en looping. Den skall vara exakt rund.

För att kunna hålla sig inom kuben finns markeringar på backen men kan naturligtvis vara svåra att se under vissa manövrar och det går fort. Med 200 kt i Pittsen går en km på 10 sekunder. Det är känslan som styr och instrumenten hinner du aldrig kolla och horisontgyrot måste kopplas ur.

Det blev mycket berättande om de 3 VM som Gustav ställt upp i och frågorna från de 35 närvarande fick sina svar. Så småningom ledde hans tävlande till att bli Världsmästare 2017 i aerobatic, segelflyg. Han fortsatte därefter att tala om den Pitts han flyger aerobatic med och aven andra flygplan han testat i dessa sammanhang. Gustav blev såväl Nordisk som Svensk mästare i aerobatic med sin Pitts, 2019. Alldeles nyligen var han i Kina på en flyguppvisning med den grupp på fyra piloter han ingår i under ledning av Jr Holländer.

Vi kommer säkert att få höra talas om denna talang i framtiden och vi fick en verkligt bra beskrivning av en typ av flygning som många av oss är långt ifrån bekanta med. Det hade inte varit tal om det efter den goda jultallrik vi tidigare hade inmundigat.

Gustav Salminen fick välförtjänta applåder och sitt glas som ett minne från oss i SFF-F.  Vårt sista höstmöte var tillända.

(C-E Linghoff)

-

.

PS Sune Larsson, Gislaved hade turen och vann de två första vinsterna i lotteriet och får nu två flygningar med Nils Kornstrands Mooney !