Referat från Årsmöte i SFF-F, 26 februari 2020

Återigen satt Hedersordförande Sven Scheiderbauer och klubbade oss nära 40 deltagare elegant igenom agendan, nu för 26:e gången, och såväl årsberättelse som ekonomin gillades.

Viss omstuvning i styrelsen, som åderlåtits senaste åren och som ny ordförande valdes Lars Fogelquist med C-E Linghoff, nu som v ordf. och kassör. Fyra omval och ett nyval förstärkte styrelsen ytterligare (Torstein Wallmo, Mikael Johansson, Nils-Arne Nordahl och Edvardas  Gongapsevas). I sitt avslutningstal gratulerade ordförande SFF Norra Småland till 40 år sedan start och 35 år som fullvärdig region.

Sven Scheiderbauer höll, som tidigare utlovat, ett ”flygiskt föredrag” efter förhandlingarna och valde denna gång att kalla det för ”Galen i DC-3”. Galenskapen började när han som liten påg boende i södra delen av Lund cyklade till Bulltofta och hängandes på staketet fick se sin första DC-3. Med sin Rollieflex-kamera tog han sitt första foto av Linjeflygs DC-3, 1960.

Berättelsen om detta historiska flygplan tog sin början och startade 1933 med DC-1, följdes upp med DC-2 redan året efter och i augusti 1936 får så DC-3 sitt luftvärdighetsbevis. De tre varianterna hade tillsammans ett 40-tal olika benämningar beroende på utförande, och land. Dakota benämndes det i England, TP 79 fanns i Svenska flygvapnet och i Ryssland hette en modell ”Boris Lisunov”. En mängd varianter med tillnamnet Skytrain fanns dessutom. Det första planet levererades till AA 1936, den sista DC-3D (C 117) till NAB i Brasilien 1946 och den sista DC-3C till Sabena 1947.

Bland TP 79-exemplaren i Sverige kan nämnas -001 som sköts ner i Östersjön i juni 1952 och idag återfinns på FVM. Nr -002 står numera i Karlsborg efter färd längs Göta Kanal och var FJS hoppar-maskin. TP 79003 brann upp efter ett haveri i Guinea och -004 togs omhand av Åke Jansson, Vallentuna. 79005 havererade på F 11 1974 och -006 var först på F 5 och blev sedermera SE-CFP ”Daisy” med hela flygarfolket. TP 79007 fanns på F 4 och kom senare till FVM medan -008 var på F 3 Malmen och är numera  på Tillamook Air Museum som N56V.

Inte nog med att Sven känner till det mesta om ”sina DC-3:or” han har dessutom säkert den största boksamlingen om flygplanet, åtminstone i Sverige.

Han visade upp delar av sitt DC-3 bibliotek på duken och recenserade titlarna kort och koncist och väckte säkert mångas läslust. Han visade bl a på de första svenska böckerna om DC-3 (”En bok om flygplanet Ansgar” 1950 och ”Av gammal fin årgång” 1976). Vill man ha en förteckning över litteratur kring DC-3 så är Sven rätt person att fråga (allt från böcker till magasin och på olika språk). Inte nog med hans bibliotek.
Han har även en samling av modeller av vilka säkert de flesta inte kommit ur sin kartong på grund av ”inte haft tid”. Frimärken, stickers och telefonkort med DC-3 liksom muggar, glas och andra utensilier kan också beskådas i hans hem.
Kvällen gick fort men var underhållande och Svens kunskap är guld värd. En varm applåd från ett vetgirigt auditorium samt en vegetarisk present till Sven fick avsluta kvällen.

(C-E L)

(Foton: Sven Scheiderbauer och CEL)